
På Museum Nord – Narvik (tidligere Ofoten Museum) vises i Vinterfestuka en modell av gården Narvik anno 1880 for første gang for publikum.
Hvordan så det egentlig ut på gården Narvik før malmhavna og byen ble bygget? Per Henrik Mørk og Vera Steines nøyaktige og virkelighetstro modell gir det beste og i hvert fall flotteste svaret.
På Museum Nord – Narvik vises deres vakre gjenskaping av gårdens bygninger og landskap for første gang for publikum. Modellen har til nå stått i lokalene til eiendomsselskapet Narvikgården AS.
Vera Steine og Per Henrik Mørk kan tillate seg å være stolte over modellen av gården Narvik anno 1885. (Foto: Terje Storjord).
Gamle kart og et par gamle fotografier var utgangspunktet for pensjonert snekker Per Henrik Mørk da han ga seg i kast med å gjenskape småbruket? Narvik anno ca 1885. Mange av bygningene var kun markert på kartet og måtte bygges slik de kunne/burde sett ut.
- Mange bygningsdetaljer måtte jeg gjenskape ut fra bøker om tidens byggeskikk, jeg hadde ikke fotografier eller tegninger å se etter. Resultatet mener jeg har blitt Narvik-gården slik den måtte ha vært, sier Mørk.
Vera Steine overtok de ”nakne” bygningsmodellene av Per Henrik og ga de farger og værbitte overflater og utseende. Landskapet fikk liv med berg og stein, grus og gress.
– Det var nesten høytid hver gang Per Henrik kom med en ny bygning som skulle males og eldes, sier Steine.
Hus i hundrede Aar
Byens bygningshistorie blir dokumentert også gjennom fotografier av byens bygninger og gater, hentet fra Narvik kommunes fotosamling. Med tittelen ”Hus i hundrede Aar” henger utstillinga i museets elegante trappehus.
Overraskende mange av Ofot- og Malmbanens unike lokomotiver, vogner og bygninger finnes i modell.
Malmbanens Venner - Små Tog viser under fram et utvalg av klubbens og medlemmenes jernbanemodeller i skala 1:87. De viser også to korte videofilmer; fra klubbens store modell fra Ofotbanen og fra LKABs modell av Katterat stasjon. Museets egen modell av Norddalsbrua vil være i full drift.
Første gang i stort format
I serien Ferske fotografier viser museet utstillingen ”Nordisk natur” av Narvik-fotografen Robin Jenssen. Blant landets seriøse naturfotografer er Jenssen en godt kjent og premiert kollega.
Naturfotograf Robin Jenssen fra Narvik debuterer i stort format på museet under VU.
(Foto:Roger Danielsen)
Her hjemme i Narvik har vi vært henvist til å se bildene i begrenset format på Fremovers avispapir. Utstillinga på museet er aller første gang han viser bilder i stort format på vegg, med full fotokvalitet.
- Jeg både gleder og gruer meg, sier han.
Jenssen har i 20 år fotograferer ville dyr og fugler, samt landskap. Bildene er fra Svalbard, det norske fastlandet, Sverige og grenseområdene Finland/Russland.
Museumskinoen viser ”Narvik.Hamngiganten i norr” fra 1978. Filmen tar for seg LKABs malmhavn etter de store moderniseringene og utbyggingene på 1970-tallet. Nå som det nye SILA-anlegget er tatt i bruk av malmhavnen, gir filmen et interessant blikk tilbake til forrige generasjon malmhåndtering og det som da var verdens mest moderne malmhavn. Filmen har flotte scener med anlegget filmet fra luften. Filmen varer 15 minutter.
Salgsutstillinger – tekstil og smykker
Ingen Vinterfestuke uten salgsutstillinger på museet. Under navnet ”Gull og gråstein” har tre kvinner i Gratangen med seg tovede og strikkede klær laget på verkstedet på Eliborg. De tre damene er Hege Sjåfjell, Thea Bösch Mikkelsen og Inger Lise Lein. De bruker den fineste silketråd, robust ull og brukte stoffer og knapper til sine varme luer, lune og elegante sjal og pulsvarmere.
Sjal fra salgsutstillingen til Gull og Gråstein. (Foto: Paul H. Zylla).
Sølvsmed Kristin Zylla Riise lager sine smykker for hånd på verkstedet på Liland i Evenes. Under merkenavnet Zylla smykker har hun sin egen enkle, men særpregede og spennende design, inspirert av naturens former.
Også Nicola Mulryan viser og selger egenproduserte smykker på museet under VU. Med glass, metall og stein som råvarer lager hun de vakreste kreasjoner. Englands-fødte Nicola er dessuten en dyktig fotograf og viser bilder sammen med smykkene.
Ta ditt eget rallarbilde
De gamle, ekte rallarbildene viser arbeidslag med rallare og kokker; med spett, spade og slegge, ute der de arbeidet, i skjæringer eller på fyllinger på jernbaneanlegget.
Til Vinterfestuka har museet laget et av de gamle bildene i full kroppsstørrelse, der du kan gå bak og ta plassen til en rallar eller ei kokke, og så bli tatt bilde av. Kamera og fotograf må du nok ha med selv, rallarkulissen ordner museet...
I de skraverte feltene på rallarbildet gjør vi plass til ansiktet ditt.
Mer om hva du kan oppleve på Museum Nord - Narvik i Vinterfestuka finner du på museets hjemmesider.
Åpningstider i Vinterfestuka:
Lørdag/søndag: kl.11.00-16.00
Mandag-fredag: kl.10.00-15.00
Inngang:
Voksne kr.50,- /Pensjonister kr.25,-
Grupper på flere enn 10 pers. kr 40,-
Barn og skoleklasser m/ledere,
samt museets medlemmer, gratis.
Post- og besøksadresse: Kongens gate 44, 8514 Narvik
Tlf.: (+47) 76 95 03 50 E-post: post@vinterfestuka.no